Lahjoitusrahaston synty

Malmin sairaala Pietarsaaressa

Malm suvun restauroidut haudat

Otto A. Malm oli Pietarsaaren talouselämää 1700- ja 1800-luvuilla hallinneen kauppias- ja laivanvarustajasuvun viimeinen edustaja. Hän oli syntynyt Pietarsaaressa 25. heinäkuuta 1838 ja kuoli samassa kaupungissa 25. marraskuuta 1898. Hänen vaimonsa Maria Malm menehtyi 17. elokuuta 1874 höyrylaiva Österbottenin palossa. Malmeilla ei ollut lapsia. Yhteiskunta peri kauppaneuvos Otto A. Malmin Malmin omaisuuden, joka aikanaan oli Suomen suurimpia.

Otto A. Malm oli monessa suhteessa nykyaikaisesti ajatteleva liikemies. Hän laajensi Malmien kauppahuoneen liiketoimintaa käsittämään teollisuutta, liikennettä ja sijoitustoimintaa. Malm operoi Tukholman ja Lontoon pörsseissä ja omisti mm. Australian keskuspankin osakkeita. Malmin aloitteesta ja rahoituksella Suomen rautatieverkosto ulotettiin Pietarsaareen. Malm valittiin myös useisiin yhteiskunnallisiin luottamustehtäviin: hän oli Pietarsaaren kaupunginvaltuuston ensimmäinen puheenjohtaja ja Suomen Pankin tilintarkastaja.

Testamentissaan kauppaneuvos Otto A. Malm määräsi kaksi miljoonaa markkaa rahastoitavaksi "korkeamman opetuksen, kansansivistyksen, yleishyödyllisten laitosten sekä tutkimuksen" edistämistä varten. Vuonna 1932 lahjoitusrahastosta tuli rekisteröity säätiö. Malm edisti lahjoituksilla muitakin yhteiskunnallisia tarkoitusperiä. Hän lahjoitti rahat Pietarsaareen rakennettavan sairaalan (ns. Malmin sairaalan) perustamis- ja ylläpitokustannuksiin sekä mm. kaupungin ilmeen kohentamiseksi. Suurlahjoittajan tahto oli kuitenkin ensisijaisesti tukea "koko isänmaatamme hyödyttäviä hankkeita".